Jaap Jongbloed

Delen

Ik ben een koffie-junk. Altijd bang geweest dat ik daarmee m’n gezondheid zou aantasten. 

Maar wat blijkt: koffie is niet slecht, sterker nog: koffie is juist bevorderlijk voor je gezondheid! 

Goed tegen onder andere hart-en vaatziekten en diabetes type 2. En ook nog eens vol met die levensverlengende antioxidantjes! Hiep hiep hoera! 

Maar misschien iets te snel gejuicht, er zijn een aantal stevige kanttekeningen…

 1. De 10 bakken per dag die ik dronk waren echt te veel. Helaas… Die dosis kan leiden tot prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid en hartkloppingen. Dat wil je niet.
 2. Mijn kop koffie na het avondeten zorgde ervoor dat ik slechter sliep. Die moest ik dus ook skippen…
 3. Melk deed ik al niet in m’n koffie, maar suiker wel. Moet je niet doen. Was even wennen, want wat overbleef waren bittere bakjes espresso…

Dus: ik drink nu zo’n 3 koppen per dag, zonder melk of suiker en niet na 4 uur ’s middags. Ben ik al aardig aan gewend geraakt. Prima dus.

Stel je mijn ontzetting voor toen ik las dat het kleine schuimlaagje op mijn gekoesterde espresso varkensvet zou zijn! En dat je – om te voorkomen dat je cholesterol door het plafond gaat –  alleen gefilterde koffie mag drinken en geen koffie-cups! En mijn cholesterol is een aandachtspuntje…

 1. Om te beginnen dat varkensvet. Daar is eigenlijk geen serieuze aanwijzing voor te vinden. Hoogst waarschijnlijk een broodjeaapverhaal.
 2. En dan het cholesterol-verhogende effect. Dat is serieuzer, maar niet zorgwekkend. Het wordt veroorzaakt door het vetachtige stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Gefilterde koffie haalt de cafestol er vrijwel uit. Andere koffie, zoals mijn geliefde George Clooney-capsules, doen dat minder. Maar gelukkig is ook daarbij het effect van de cafestol op je cholesterol heel gering. Als je het maar beperkt tot zo’n 3 koppen per dag. (En o ja: koffie zonder cafeïne bevat net zo goed cafestol…) 

Het Voedingscentrum geeft je een gedetailleerd overzicht van het aantal kopjes dat je per koffiesoort mag nuttigen: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/welke-koffie-kan-ik-het-beste-drinken.aspx

Meer artikelen
 • Eet tot je buik 80% vol is.

 • 7 voedingsmiddelen met meer suiker dan je misschien verwacht.

 • Op een of andere manier heeft het wortel-algoritme me gevonden. Ik zit, geloof ik, in mijn ’peen-periode’.

 • Volgens een onderzoek van Penn State University zouden we na ons 50ste definitief de pruimentijd moet betreden. De gedroogde pruim blijkt namelijk een probaat middel om osteoporose te voorkomen!

Delen

Ik ben een koffie-junk. Altijd bang geweest dat ik daarmee m’n gezondheid zou aantasten. 

Maar wat blijkt: koffie is niet slecht, sterker nog: koffie is juist bevorderlijk voor je gezondheid! 

Goed tegen onder andere hart-en vaatziekten en diabetes type 2. En ook nog eens vol met die levensverlengende antioxidantjes! Hiep hiep hoera! 

Maar misschien iets te snel gejuicht, er zijn een aantal stevige kanttekeningen…

 1. De 10 bakken per dag die ik dronk waren echt te veel. Helaas… Die dosis kan leiden tot prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid en hartkloppingen. Dat wil je niet.
 2. Mijn kop koffie na het avondeten zorgde ervoor dat ik slechter sliep. Die moest ik dus ook skippen…
 3. Melk deed ik al niet in m’n koffie, maar suiker wel. Moet je niet doen. Was even wennen, want wat overbleef waren bittere bakjes espresso…

Dus: ik drink nu zo’n 3 koppen per dag, zonder melk of suiker en niet na 4 uur ’s middags. Ben ik al aardig aan gewend geraakt. Prima dus.

Stel je mijn ontzetting voor toen ik las dat het kleine schuimlaagje op mijn gekoesterde espresso varkensvet zou zijn! En dat je – om te voorkomen dat je cholesterol door het plafond gaat –  alleen gefilterde koffie mag drinken en geen koffie-cups! En mijn cholesterol is een aandachtspuntje…

 1. Om te beginnen dat varkensvet. Daar is eigenlijk geen serieuze aanwijzing voor te vinden. Hoogst waarschijnlijk een broodjeaapverhaal.
 2. En dan het cholesterol-verhogende effect. Dat is serieuzer, maar niet zorgwekkend. Het wordt veroorzaakt door het vetachtige stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Gefilterde koffie haalt de cafestol er vrijwel uit. Andere koffie, zoals mijn geliefde George Clooney-capsules, doen dat minder. Maar gelukkig is ook daarbij het effect van de cafestol op je cholesterol heel gering. Als je het maar beperkt tot zo’n 3 koppen per dag. (En o ja: koffie zonder cafeïne bevat net zo goed cafestol…) 

Het Voedingscentrum geeft je een gedetailleerd overzicht van het aantal kopjes dat je per koffiesoort mag nuttigen: https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/welke-koffie-kan-ik-het-beste-drinken.aspx

Meer artikelen