Jaap Jongbloed

Delen

Gezond leven is een kwestie van gezond verstand. Het is geen rocket science. Ik heb alle wijze verhalen en moeilijke boeken door een zeef gehaald en wat er neerdaalt zijn 10 logische lessen. De kunst is om ze één voor één in te passen in je leven. Want gedragsverandering is niet makkelijk. Maar het kan wel degelijk! Als je maar mild blijft voor jezelf en een beetje geduld hebt.

Ik pas de 10 stappen nu een aantal jaar toe, met vallen en opstaan. En ik voel me er heerlijk bij!

1. STA OP!

Zitten is nu al wereldwijd de 4de doodsoorzaak! We zitten gemiddeld 9 uur per dag. Ik heb er een gewoonte van gemaakt om bij ieder telefoontje op te staan en te gaan lopen.

2. EET BAKKEN MET GROENTE

250 gram groente en 2 stuks fruit per dag. Lijkt te overzien, maar is een opgave. Voor mij werkt om dat te spreiden: fruit bij ontbijt, groente bij de lunch, fruit als tussendoortje en groente bij het diner.

En dan die zoetigheid: probeer zoveel mogelijk de snelle suikers te vermijden. Dus skip het koekje bij de koffie, het gesuikerde toetje en de gevulde koek bij het tankstation. Af en toe jezelf verwennen is uiteraard prima, maar probeer de zoete uitspattingen te beperken.

3. DOE ADEMHALINGSOEFENING OF MEDITEER

Chronische stress is ziekmakend en levensverkortend. Meditatie is voor mij nog een volgende stap. Maar ademhalingsoefeningen doe ik wel: in de auto of in bed. Brengt me rust en ik slaap er veel beter door.

4. MINDER ALCOHOL

Drink geen alcohol of maximaal één glas rode wijn per dag. Voor mij is dat een grote uitdaging, ik zeg het eerlijk. Maar ik skip het door de week en dat lukt wel… meestal…

En nu we het toch over verslavingen hebben: rook niet! Het is een nobrainer en ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is. Maar probeer het! Je leeft simpelweg langer!

5. BEWEEG EEN HALF UUR PER DAG

Beweeg 5 dagen in de week een half uur per dag matig intensief. Gaat me gemakkelijker af, dat is mijn mazzel. Maar voor wie het veel vindt: een beetje doorfietsen naar het werk of een stevige wandeling met de hond telt ook. Alles waar je hartslag wat van omhoog gaat.

6. DRINK MEER WATER

Drink minstens anderhalf à twee liter water per dag. En als je sport uiteraard nog meer. Dan heb je 20% minder kans op vroegtijdig overlijden. Ik sport veel dus ik drink 3 liter. Gelukkig voor mij tellen koffie en thee ook mee!

7. DAAG JEZELF UIT

Blijf gezond van geest door jezelf uit te dagen. Zelf zoek ik het vaak in sportieve uitdagingen. Soms een beetje extreem. Bijvoorbeeld: hoe word ik fit genoeg om in de Men’s Health te staan… Maar een nieuwe taal leren of een instrument bespelen werkt net zo goed.

8. TRAIN JE SPIEREN

Krachttraining is essentieel als je gezond oud wil worden. Twee of drie keer per week. Je hoeft niet per se naar de gym: doe thuis bijvoorbeeld buikspieroefeningen, squats en pushups en je bent prima bezig.

9. STEL JEZELF EEN DOEL

Verwacht geen wonderen, maar stel jezelf realistische, concrete gezondheidsdoelen. Ik heb dat echt nodig: om lol te houden in het sporten helpt het mij bijvoorbeeld enorm om toe te werken naar een hardloopwedstrijd of naar een bepaald vetpercentage. Kleine stapjes naar simpele doelen: essentieel voor mij!

10. SLAAP LEKKER!

Slecht slapen leidt op de lange termijn tot allerlei afschuwelijke ziektes, van kanker tot Alzheimer. Dus neem er de tijd voor, breng er regelmaat in, haal de stress uit je leven en vermijdt afleidingen in de slaapkamer.

Makkelijker gezegd dan gedaan: ik had er daarnaast onder andere die ademhalingsoefeningen voor nodig. Maar je kunt de slaap absoluut verbeteren! En dat levert zoveel op…

Ik kom regelmatig langs bij allerlei organisaties om dieper in te gaan op de 10 STAPPEN. Hoe zien mijn eetgewoonten er concreet uit? Wat zijn simpele manieren om in het dagelijks leven aan voldoende beweging te komen? Waar probeer ik consequent te zijn en waar ben ik af en toe aan het cheaten? Wat helpt mij om gedragsverandering makkelijker te maken? Wat levert het je op als individu, maar ook als werkgever, wanneer je medewerkers fit zijn? Wat zijn handige tips & tricks?

Benieuwd naar mijn inspiratie-sessies? Zo kun je me bereiken:

Meer artikelen