Jaap Jongbloed

Delen

Volgens een onderzoek van Penn State University zouden we na ons 50ste definitief de pruimentijd moeten betreden. De gedroogde pruim blijkt namelijk een probaat middel om osteoporose te voorkomen!

Maar dan moet je er wel dagelijks tussen de 5 en de 12 van verorberen. Kan nuttig zijn, want de botziekte osteoporose komt voor bij ongeveer een op de drie vrouwen en een op de zes mannen boven de 50 jaar. Met poreuze en makkelijk breekbare botten tot gevolg.

Hoe doen die pruimen dat? ‘De overvloed aan vitaminen, mineralen, fenolzuren en polyfenolen in pruimen vermindert het risico op ontstekingsbevorderende cytokinen, dat zijn eiwitten die ontstekingen in botten reguleren,’ zegt de hoofdauteur van de studie, Connie Rogers, hoogleraar voedingswetenschappen aan Penn State.

Pruimen stonden al bekend omdat ze het risico op hartaandoeningen en kanker verkleinen. Maar pas op: ze doen het ook erg goed als laxeermiddel….

bron: Wetenschap in Beeld

Meer artikelen
  • 7 voedingsmiddelen met meer suiker dan je misschien verwacht.

  • Op een of andere manier heeft het wortel-algoritme me gevonden. Ik zit, geloof ik, in mijn ’peen-periode’.

  • Een schrandere schimmel: zo zou je de pruikzwam kunnen noemen. Als je de berichten op internet moet geloven zorgt die pluizige paddenstoel voor een verbetering van je geheugen en een verlenging van je leven. Waar of gezwam? 

  • De Richtlijnen Gezonde Voeding adviseert: eet 200 gram groente per dag. Cruciaal, vanwege de vitamines, mineralen en vezels. Maar dat is een flinke berg groente!

Delen

Volgens een onderzoek van Penn State University zouden we na ons 50ste definitief de pruimentijd moeten betreden. De gedroogde pruim blijkt namelijk een probaat middel om osteoporose te voorkomen!

Maar dan moet je er wel dagelijks tussen de 5 en de 12 van verorberen. Kan nuttig zijn, want de botziekte osteoporose komt voor bij ongeveer een op de drie vrouwen en een op de zes mannen boven de 50 jaar. Met poreuze en makkelijk breekbare botten tot gevolg.

Hoe doen die pruimen dat? ‘De overvloed aan vitaminen, mineralen, fenolzuren en polyfenolen in pruimen vermindert het risico op ontstekingsbevorderende cytokinen, dat zijn eiwitten die ontstekingen in botten reguleren,’ zegt de hoofdauteur van de studie, Connie Rogers, hoogleraar voedingswetenschappen aan Penn State.

Pruimen stonden al bekend omdat ze het risico op hartaandoeningen en kanker verkleinen. Maar pas op: ze doen het ook erg goed als laxeermiddel….

bron: Wetenschap in Beeld

Meer artikelen