Jaap Jongbloed

Delen

 

Mijn eigen zoon Kim heeft ijsbad-studio Hima en ik ben bang voor koude voeten!

Dat kan eigenlijk niet, dus vooruit maar. Ik neem ook een -heel voorzichtige- dip in het vrieskoude water, maar wel in Thailand. Een graad of zeven is het badje, bij Kim is het net boven nul… Geleidelijk laten zakken tot aan m’n nek en proberen om m’n ademhaling onder controle te houden. De toenemende pijn aan handen en voeten negeren. M’n lichaam geeft fanatiek alarmsignalen af, maar daar moet ik niet op letten, zegt mijn begeleider. Ja, ja… Langzaam wen ik een klein beetje. Maar dat ik er na 2 minuten uit mag voelt als een opluchting…

Wat doet zo’n frisse dompeling eigenlijk? Waarom zou je de marteling ondergaan?

Er worden allerlei prachtige gezondheidseffecten aan toegeschreven, maar de geleerden zijn het er niet helemaal over eens. Het is duidelijk dat een koud bad na het sporten het herstel kan verbeteren en vermoeidheid kan verminderen. En het kan pijnverlichting geven. Waarschijnlijk leidt het ook tot een versterking van je immuunsysteem, maar daar zou volgens sommigen nog meer onderzoek naar gedaan moeten worden. En volgens een studie uit 2007 word je er vrolijker van, weg depressieve gevoelens! Last nut not least: door de aanmaak van zogeheten bruin vet, wat je stofwisseling een boost geeft, zou je nog afvallen ook. Geen wonder dat het ijsbad hot is.

Zeker is dat ik me na de duik urenlang fit en alert heb gevoeld. De energie-boost waar ik op hoopte heb ik gekregen!

De eerste plons is een feit, nu nog in het Amsterdamse bad van Kim. Klein voordeel: hij heeft er een sauna bij. Om te bekomen van de schrik…

Meer artikelen
Delen

 

Mijn eigen zoon Kim heeft ijsbad-studio Hima en ik ben bang voor koude voeten!

Dat kan eigenlijk niet, dus vooruit maar. Ik neem ook een -heel voorzichtige- dip in het vrieskoude water, maar wel in Thailand. Een graad of zeven is het badje, bij Kim is het net boven nul… Geleidelijk laten zakken tot aan m’n nek en proberen om m’n ademhaling onder controle te houden. De toenemende pijn aan handen en voeten negeren. M’n lichaam geeft fanatiek alarmsignalen af, maar daar moet ik niet op letten, zegt mijn begeleider. Ja, ja… Langzaam wen ik een klein beetje. Maar dat ik er na 2 minuten uit mag voelt als een opluchting…

Wat doet zo’n frisse dompeling eigenlijk? Waarom zou je de marteling ondergaan?

Er worden allerlei prachtige gezondheidseffecten aan toegeschreven, maar de geleerden zijn het er niet helemaal over eens. Het is duidelijk dat een koud bad na het sporten het herstel kan verbeteren en vermoeidheid kan verminderen. En het kan pijnverlichting geven. Waarschijnlijk leidt het ook tot een versterking van je immuunsysteem, maar daar zou volgens sommigen nog meer onderzoek naar gedaan moeten worden. En volgens een studie uit 2007 word je er vrolijker van, weg depressieve gevoelens! Last nut not least: door de aanmaak van zogeheten bruin vet, wat je stofwisseling een boost geeft, zou je nog afvallen ook. Geen wonder dat het ijsbad hot is.

Zeker is dat ik me na de duik urenlang fit en alert heb gevoeld. De energie-boost waar ik op hoopte heb ik gekregen!

De eerste plons is een feit, nu nog in het Amsterdamse bad van Kim. Klein voordeel: hij heeft er een sauna bij. Om te bekomen van de schrik…

Meer artikelen