Jaap Jongbloed

Delen

Ik werd vanmorgen wakker met een app-berichtje van mijn kleindochter: ‘Hallo! Hoe is het?’

Meer was het niet. Buiten was het grijs en nat, maar het deerde me niet. Ik had mijn kleine geluksmomentje te pakken.

Een ‘glimmer’ heet dat nu in TikTok-taal. En het is een hype. Zweverig? Niet echt: het nut van het omarmen van die kleine mooie momentjes is al langer bekend. Prof. Ernst Bohlmeijer, expert in de ‘positieve psychologie’,  wees me er al eens op: focussen op dingen die je blij maken of hoop geven kunnen je leven verlengen! Want positievelingen  ervaren minder stress dan negatieve mensen. En stress-reacties veroorzaken ontstekingen in je lichaam. Bij een overvloed aan die reacties ben je meer vatbaar voor ziektes als diabetes, hartkwalen en kanker. En laten die glimmertjes nou juist je zenuwstelsel een beetje tot rust brengen!

Een muziekje dat je ontroert, een fraaie zonsondergang en -jazeker- de glimlach van een kind. Het loont echt om er even bij stil te staan en van te genieten!

Meer artikelen
Delen

Ik werd vanmorgen wakker met een app-berichtje van mijn kleindochter: ‘Hallo! Hoe is het?’

Meer was het niet. Buiten was het grijs en nat, maar het deerde me niet. Ik had mijn kleine geluksmomentje te pakken.

Een ‘glimmer’ heet dat nu in TikTok-taal. En het is een hype. Zweverig? Niet echt: het nut van het omarmen van die kleine mooie momentjes is al langer bekend. Prof. Ernst Bohlmeijer, expert in de ‘positieve psychologie’,  wees me er al eens op: focussen op dingen die je blij maken of hoop geven kunnen je leven verlengen! Want positievelingen  ervaren minder stress dan negatieve mensen. En stress-reacties veroorzaken ontstekingen in je lichaam. Bij een overvloed aan die reacties ben je meer vatbaar voor ziektes als diabetes, hartkwalen en kanker. En laten die glimmertjes nou juist je zenuwstelsel een beetje tot rust brengen!

Een muziekje dat je ontroert, een fraaie zonsondergang en -jazeker- de glimlach van een kind. Het loont echt om er even bij stil te staan en van te genieten!

Meer artikelen