Jaap Jongbloed

Delen

Even een paar dagen de comfort-zone verlaten. Riemen vast…

Mijn zoon kwam ermee: ‘Ik ga detoxen met Kitchari. Waarom doe je niet mee? Even over je weerstandjes heenstappen en in vier dagen ben je een ander mens!’ 

Dat van die weerstandjes deed het hem. Hij weet hoe hij me moet uitdagen. En nu zit ik dus aan een prak van gele mungbonen, basmati-rijst , Aziatische specerijen en veel groente. Klinkt nog niet eens zo slecht, ware het niet dat je niets anders mag eten! Alle tussendoortjes zijn verboden, inclusief koffie. Een mini-mono-dieet.

Kitchari is een gerecht uit de traditionele Indiase Ayurvedische gezondheidsleer. Bij het lezen van de eerste Wikipedia-alinea bekruipt me de twijfel: de werkzaamheid van de Ayurvedische geneeswijze is niet bewezen. Daar hou ik niet van. Maar dat het schadelijk is is ook niet aangetoond. Vooruit dan maar. 

En wat zou het moeten opleveren, die Kitchari-cleansing? Een reset van je spijsvertering. Een beetje gewichtsvermindering. Meer energie. Betere slaap. Ben benieuwd.

De basis is mungdal, gespleten gele boontjes, en basmati-rijst. En spannende specerijen, mijn kruidenrek lijkt op dat van Eucalypta: kurkuma, asafoetida, komijn, mosterdzaadjes, rotszout en koriander. Qua groente ben ik redelijk vrij in m’n keuze. Wortel, courgette, zoete aardappel, spinazie: ik mik het er allemaal doorheen.

Op dag 1 knalt het effect er meteen in: stekende hoofdpijn en een ergerlijke sloomheid. 

Verklaarbaar: alle extra suikers zijn ineens uit mijn menu. En die hoofdpijn hangt vast samen met de cold turkey koffie-afwezigheid.

Op dag 2 is de koppijn weg. In plaats daarvan heb nu veel trek. In ijsjes, Snickers, chips…   maakt niet uit. Veel energie heb ik nog steeds niet. 

Op dag 3 is het beeld weinig veranderd. Ik heb wel besloten dat mijn mono-dieet morgen stopt. Ik wil weer aan de bak, zo komt er te weinig uit mijn handen.

En dan de apotheose… Hoe zal mijn wereld er uitzien na de Kitchari-kuur? Verkwikt, gereinigd en uitgeslapen? Ik hou jullie op de hoogte…

Meer artikelen
Delen

Even een paar dagen de comfort-zone verlaten. Riemen vast…

Mijn zoon kwam ermee: ‘Ik ga detoxen met Kitchari. Waarom doe je niet mee? Even over je weerstandjes heenstappen en in vier dagen ben je een ander mens!’ 

Dat van die weerstandjes deed het hem. Hij weet hoe hij me moet uitdagen. En nu zit ik dus aan een prak van gele mungbonen, basmati-rijst , Aziatische specerijen en veel groente. Klinkt nog niet eens zo slecht, ware het niet dat je niets anders mag eten! Alle tussendoortjes zijn verboden, inclusief koffie. Een mini-mono-dieet.

Kitchari is een gerecht uit de traditionele Indiase Ayurvedische gezondheidsleer. Bij het lezen van de eerste Wikipedia-alinea bekruipt me de twijfel: de werkzaamheid van de Ayurvedische geneeswijze is niet bewezen. Daar hou ik niet van. Maar dat het schadelijk is is ook niet aangetoond. Vooruit dan maar. 

En wat zou het moeten opleveren, die Kitchari-cleansing? Een reset van je spijsvertering. Een beetje gewichtsvermindering. Meer energie. Betere slaap. Ben benieuwd.

De basis is mungdal, gespleten gele boontjes, en basmati-rijst. En spannende specerijen, mijn kruidenrek lijkt op dat van Eucalypta: kurkuma, asafoetida, komijn, mosterdzaadjes, rotszout en koriander. Qua groente ben ik redelijk vrij in m’n keuze. Wortel, courgette, zoete aardappel, spinazie: ik mik het er allemaal doorheen.

Op dag 1 knalt het effect er meteen in: stekende hoofdpijn en een ergerlijke sloomheid. 

Verklaarbaar: alle extra suikers zijn ineens uit mijn menu. En die hoofdpijn hangt vast samen met de cold turkey koffie-afwezigheid.

Op dag 2 is de koppijn weg. In plaats daarvan heb nu veel trek. In ijsjes, Snickers, chips…   maakt niet uit. Veel energie heb ik nog steeds niet. 

Op dag 3 is het beeld weinig veranderd. Ik heb wel besloten dat mijn mono-dieet morgen stopt. Ik wil weer aan de bak, zo komt er te weinig uit mijn handen.

En dan de apotheose… Hoe zal mijn wereld er uitzien na de Kitchari-kuur? Verkwikt, gereinigd en uitgeslapen? Ik hou jullie op de hoogte…

Meer artikelen