Jaap Jongbloed

Delen

Drie dagen afzien: wat heeft het opgeleverd?

De beloften waren verleidelijk: drie dagen overleven op een Ayurvedisch gerecht van bonen, rijst, specerijen en groente en ik zou een herboren mens zijn. Zes keer datzelfde Indiase hapje was nog wel doen, maar het achterwege laten van ieder tussendoortje, inclusief mijn geliefde koffie was een beproeving. Hoofdpijn, gebrek aan energie en honger. Blij dat het voorbij is. 

En nu? Wat is het resultaat:

 • Mijn eerste espressootje na de kuur was goddelijk, koffie smaakte nog nooit zo lekker.
 • En inderdaad: ik voel me happy en energiek, in ieder geval gisteren en vandaag.
 • Verder ben ik in die 3 dagen 2 kilo afgevallen. 

Welke inzichten heeft het me gebracht?

 • Misschien drink ik toch nog steeds te veel koffie. Koffie is gezond, onder meer vanwege de antioxidanten. Maar de knallende koppijn na een halve dag onthouding schrijf ik toe aan het cafeïne-tekort. Dat is geen goed teken. Beetje minderen dus: hooguit 3 koppen per dag en niet na 3 uur ’s middags.
 • Die 2 kilo gewichtsvermindering kan te maken hebben met de geringe hoeveelheid suiker die ik binnengekregen heb, maar ook met het totale aantal calorieën. De bonen, rijst en groente leverden inclusief de ghee-boter en de specerijen nauwelijks 1500 Kcalorieën per dag op. En dat is niet veel. Verder is er 1 dag na de kuur alweer een kilootje bij.
 • Groot bezwaar van dit crash-dieet vind ik het tekort aan proteïne, essentieel voor de spieropbouw. Ik heb op de Kitchari-dagen maar ongeveer 55 gram proteïne per dag naar binnen gelepeld. Normaal gesproken is dat zo’n 140 gram. 

Conclusie: interessante test met leerzame inzichten over koffie en calorieën en met minimaal 48 gelukzalige en energieke uren als beloning. Maar of ik die drie dolle dagen van Ayurvedische ontbering nog eens ga doen is de vraag…

Meer artikelen
Delen

Drie dagen afzien: wat heeft het opgeleverd?

De beloften waren verleidelijk: drie dagen overleven op een Ayurvedisch gerecht van bonen, rijst, specerijen en groente en ik zou een herboren mens zijn. Zes keer datzelfde Indiase hapje was nog wel doen, maar het achterwege laten van ieder tussendoortje, inclusief mijn geliefde koffie was een beproeving. Hoofdpijn, gebrek aan energie en honger. Blij dat het voorbij is. 

En nu? Wat is het resultaat:

 • Mijn eerste espressootje na de kuur was goddelijk, koffie smaakte nog nooit zo lekker.
 • En inderdaad: ik voel me happy en energiek, in ieder geval gisteren en vandaag.
 • Verder ben ik in die 3 dagen 2 kilo afgevallen. 

Welke inzichten heeft het me gebracht?

 • Misschien drink ik toch nog steeds te veel koffie. Koffie is gezond, onder meer vanwege de antioxidanten. Maar de knallende koppijn na een halve dag onthouding schrijf ik toe aan het cafeïne-tekort. Dat is geen goed teken. Beetje minderen dus: hooguit 3 koppen per dag en niet na 3 uur ’s middags.
 • Die 2 kilo gewichtsvermindering kan te maken hebben met de geringe hoeveelheid suiker die ik binnengekregen heb, maar ook met het totale aantal calorieën. De bonen, rijst en groente leverden inclusief de ghee-boter en de specerijen nauwelijks 1500 Kcalorieën per dag op. En dat is niet veel. Verder is er 1 dag na de kuur alweer een kilootje bij.
 • Groot bezwaar van dit crash-dieet vind ik het tekort aan proteïne, essentieel voor de spieropbouw. Ik heb op de Kitchari-dagen maar ongeveer 55 gram proteïne per dag naar binnen gelepeld. Normaal gesproken is dat zo’n 140 gram. 

Conclusie: interessante test met leerzame inzichten over koffie en calorieën en met minimaal 48 gelukzalige en energieke uren als beloning. Maar of ik die drie dolle dagen van Ayurvedische ontbering nog eens ga doen is de vraag…

Meer artikelen