Jaap Jongbloed

Delen

Kersen: een summer-superfood!

Als je zoekt naar variatie in je fruit-consumptie kan ik je absoluut kersen aanraden. Ze zitten vol met onverwachte gezondheidsvoordelen. Nooit geweten toen ik vroeger met mijn grootmoeder in de zomer de boomgaarden in de Betuwe bezocht. Daar lag misschien wel de basis van een gezond lang leven…

De site Gezondheid.be zette het indrukwekkende aantal top-eigenschappen van de kers op een rijtje:
-minder chronische ontstekingen dankzij antioxidanten
-betere slaap doordat ze rijk zijn aan melatonine en serotonine
-minder spierpijn na het sporten, door een stof die op ibuprofen lijkt
-goed voor je hart, onder andere door de kalium die ze bevatten
-fijn voor je bloedsuikerspiegel, vanwege de vezels
en als kers op de taart (oké, die was een beetje makkelijk) verlagen ze het risico op verschillende soorten kanker. Maar dat geldt natuurlijk voor meer fruitsoorten.
De kers: een vruchtje met pit! En daar zit hem meteen een klein risico: op die pitten moet je niet gaan kauwen, want ze zijn giftig. Ze bevatten een stofje dat omgezet kan worden in het toxische cyanide. 30 tot 40 gekauwde kersenpitten leiden bij een volwassene tot ernstige vergiftiging. En bij kinderen ligt dat aantal al aanzienlijk lager. Dus geniet van je kersen, maar laat de pitten heel!

Meer artikelen

Jaap Jongbloed

Delen:

Kersen: een summer-superfood!

Als je zoekt naar variatie in je fruit-consumptie kan ik je absoluut kersen aanraden. Ze zitten vol met onverwachte gezondheidsvoordelen. Nooit geweten toen ik vroeger met mijn grootmoeder in de zomer de boomgaarden in de Betuwe bezocht. Daar lag misschien wel de basis van een gezond lang leven…

De site Gezondheid.be zette het indrukwekkende aantal top-eigenschappen van de kers op een rijtje:
-minder chronische ontstekingen dankzij antioxidanten
-betere slaap doordat ze rijk zijn aan melatonine en serotonine
-minder spierpijn na het sporten, door een stof die op ibuprofen lijkt
-goed voor je hart, onder andere door de kalium die ze bevatten
-fijn voor je bloedsuikerspiegel, vanwege de vezels
en als kers op de taart (oké, die was een beetje makkelijk) verlagen ze het risico op verschillende soorten kanker. Maar dat geldt natuurlijk voor meer fruitsoorten.
De kers: een vruchtje met pit! En daar zit hem meteen een klein risico: op die pitten moet je niet gaan kauwen, want ze zijn giftig. Ze bevatten een stofje dat omgezet kan worden in het toxische cyanide. 30 tot 40 gekauwde kersenpitten leiden bij een volwassene tot ernstige vergiftiging. En bij kinderen ligt dat aantal al aanzienlijk lager. Dus geniet van je kersen, maar laat de pitten heel!

Meer artikelen