Jaap Jongbloed
Nederlanders zijn de laatste jaren gezonder gaan eten. Meer plantaardig voedsel, minder vlees. Dat blijkt uit de cijfers van de nieuwe voedselconsumptie-peiling van het RIVM. De consumptie van groente stijgt van gemiddeld 128 naar 163 gram per dag. Het advies is 200 gram groente per dag. Het percentage Nederlanders dat dit haalt, is met 29 procent nog steeds klein, maar wel bijna een verdubbeling ten opzichte van de vorige peiling, die tot 2016 liep.
De trend mag dan laten zien dat er gezonder gegeten wordt, maar de meeste Nederlanders slagen er nog steeds niet in om de voedingsrichtlijnen te volgen. Volkorenbrood en granen gaan nog wel: daarvan haalt de helft van de Nederlanders de aanbevolen 90 gram per dag. Maar één keer per week vis en elke dag 200 gram groente en 200 gram fruit is al een stuk lastiger. En amper 10 procent van de Nederlanders eet keurig elke dag het aanbevolen handje ongezouten noten en zaden.
Behalve de switch van dierlijk naar plantaardig ziet het RIVM nog een andere gunstige trend: Nederlanders drinken veel minder frisdrank en vruchtensap dan voorheen, drankjes met veel suiker. Dat ging van 382 gram in 2016 naar 240 gram nu. Grofweg van anderhalf naar één blikje cola. Nederlanders drinken nu meer water en thee. In kilo’s eten en drinken Nederlanders nog net zo veel als ze deden in 2016: 3,1 kilo per dag.
bron:
NRC, 8 februari 2023
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/02/08/nederlanders-eten-wat-gezonder-a4156601
Meer artikelen
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan de gemiddelde Amerikaan na zijn 65ste nog maar één gezonde verjaardag tegemoet zien...
Nederlanders zijn de laatste jaren gezonder gaan eten. Meer plantaardig voedsel, minder vlees. Dat blijkt uit de cijfers van de nieuwe voedselconsumptie-peiling van het RIVM. De consumptie van groente stijgt van gemiddeld 128 naar 163 gram per dag. Het advies is 200 gram groente per dag. Het percentage Nederlanders dat dit haalt, is met 29 procent nog steeds klein, maar wel bijna een verdubbeling ten opzichte van de vorige peiling, die tot 2016 liep.
De trend mag dan laten zien dat er gezonder gegeten wordt, maar de meeste Nederlanders slagen er nog steeds niet in om de voedingsrichtlijnen te volgen. Volkorenbrood en granen gaan nog wel: daarvan haalt de helft van de Nederlanders de aanbevolen 90 gram per dag. Maar één keer per week vis en elke dag 200 gram groente en 200 gram fruit is al een stuk lastiger. En amper 10 procent van de Nederlanders eet keurig elke dag het aanbevolen handje ongezouten noten en zaden.
Behalve de switch van dierlijk naar plantaardig ziet het RIVM nog een andere gunstige trend: Nederlanders drinken veel minder frisdrank en vruchtensap dan voorheen, drankjes met veel suiker. Dat ging van 382 gram in 2016 naar 240 gram nu. Grofweg van anderhalf naar één blikje cola. Nederlanders drinken nu meer water en thee. In kilo’s eten en drinken Nederlanders nog net zo veel als ze deden in 2016: 3,1 kilo per dag.
bron:
NRC, 8 februari 2023
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/02/08/nederlanders-eten-wat-gezonder-a4156601
Meer artikelen
Ik kom het overal tegen, op ieder lijstje met voeding waar je weg van moet blijven: ultra-bewerkte producten.